Силен земјотрес од 6,2 степени во Грција

Силен земјотрес ја погоди централна Грција пред петнаесетина минути, според Европско-медитеранскиот сеизмолошки центар.

Фото: ЕПА

Земјотресот беше со јачина од 6,2 степени, со епицентар на 24 километри северозападно од градот Лариса, на длабочина од 10 километри.

Земјотресот е почувствуван и во Македонија, Албанија, Бугарија, БиХ, Хрватска, Турција, Италија, Косово, Црна Гора.

Речиси веднаш по него на 15 километри северозападно од Лариса погоди уште еден земјотрес, со јачина од 4,9 степени, а потоа и уште серија помали потреси.

Засега нема информации за жртви или штета. 

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток осврт на изминатата година и да се согледа што може да се направи за да се насочат работите кон подобро.

повеќе

Таквиот вид на анахрон национал-романтизам, со речиси апологетски однос кон окупаторската политика на Бугарија во Втората светска војна, штетна е за хармонизација на односите на Балканот, пред сѐ на Бугарија со РСМ, но и со Србија.

повеќе

Некогаш да градиш на три континенти, а денес да не ја градиш сопствената држава.

повеќе