Нови сателитски снимки

Си-ен-ен: Русија гради воени објекти на самата граница на НАТО (ФОТО)

Нови сателитски снимки, до кои ексклузивно дојде американската новинска мрежа Си-ен-ен, укажуваат дека Русија почнала да ги надградува своите четири воени објекти во Калининград, ексклавата во која е сместена стратегиската воена единица на Русија на портите на НАТО.

 

Калининград, главниот град на руската ексклава сместена меѓу Полска и Летонија, веќе некое време е извор на тензии меѓу Русија и Западот.

Снимките направени на почетокот на годината покажуваат дека Русија во Калининград значително модернизирала бункер за чување нуклеарно оружје, а сега најновите снимки укажуваат дека почнало надградувањето на објекти на најмалку четири локации во тој регион.

Според анализата на компанијата Имиџсат интернешнел, сателитските снимки сведочат за најнови работи на бункерот за чување нуклеарно оружје, но и за изградба на 40 дополнителни бункери. Новите бункери се наоѓаат во центарот на воената локација и ги опкружуваат постарите и помали бункери.

Снимките покажуваат и работа на воздухопловната база во Чкаловск, северно од Калининград и модернизација на базата во Черњаховск, каде во февруари беа доставени проектилите „искандер“ кои можат да носат нуклеарни боеви глави.

Џејмс Фого, командант на американските поморски сили во Европа и Африка, не се осврна директно на најновите сателитски снимки, но напомена дека руското присуство во ексклавата не ја спречува понатамошната работа на НАТО во регионот.

„Ако тие нѐ предизвикаат, ќе ги предизвикаме и ние нив. Никој нема да не уплаши со своите модернизирани системи“, изјави американскиот командант.

Сепак, други воени функционери на САД се загрижени околу новата ситуација, односно модернизацијата на руското оружје и опрема кои можат да ја намалат можноста за маневрирање на НАТО во тој регион.

Руската војска засега не одговорила на прашањата на Си-ен-ен за модернизацијата на воените објекти во Калининград.

Кинеското присуство во Македонија не треба да се преценува или стигматизира, туку да се искористи,

повеќе

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе

Граѓаните сѐ повеќе ја согледуваат неопходноста од непартиска форма на самоорганизирање.

повеќе