Си Џинпинг: Мора да ја разберете Комунистичката партија за да ја разберете Кина

Ако сакате да ја разберете денешна Кина, мора да ја разберете Комунистичката партија на Кина, рече кинескиот претседател Си Џинпинг на церемонијата на отворањето на Меѓународната конференција „Разбирање на Кина" (Гуангжу) 2021 година, објави Кинеската медиумска група (ЦМГ).

Фото: ЕПА

Во видео-говорот од Пекинг, Си рече дека во текот на изминатите сто години, од своето основање, Комунистичката партија на Кина го обединила и го предводела кинескиот народ во неговите непрекинати борби, што, како што истакна, фундаментално ја променило иднината и судбината на кинескиот народ, а исто така длабоко влијаело на текот на светската историја.

Комунистичката партија на Кина ќе се држи до патот на мирен развој, ќе инсистира на политиката на отворање кон светот, унапредување на изградбата на заедницата со заедничка иднина на човештвото и промовирање на заеднички вредности на мир, развој, праведност, правда, демократија и слобода за целото човештво, рече Си.

Тој истакна дека Комунистичката партија на Кина секогаш ќе биде градител на светскиот мир, ќе придонесува за глобален развој и ќе го брани меѓународниот поредок и ќе настојува да даде нов и поголем придонес во напредокот на човечката цивилизација и светскиот мир и развој.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе

Нам бизнисмените не ни требаат ниту уставни преамбули ниту некакви параграфи за да ги почитуваме Република Бугарија и нејзините граѓани. Ние некого почитуваме доколку прави профит, плаќа даноци и доколку е општествено одговорен.

повеќе