Си: „Денешна Кина не е само кинеска Кина, туку азиска Кина и светска Кина“

Кина само ќе биде поотворена кон светот, изјави денес кинескиот претседател Си Џинпинг и ги прогласи за „глупави" оние кои веруваат во културна супериорност.

Во своето обраќање пред форумот во Пекинг под името „Конференција за дијалог на азиските цивилизации“, организиран од Министерството за пропаганда, Си рече дека кинеската цивилизација била „отворен систем“ кој континуирано разменувал и учел од други култури, вклучувајќи го будизмот, марксизмот и исламот“.

„Денешна Кина не е само кинеска Кина, туку азиска Кина и светска Кина“, рече Си, додавајќи дека Кина во иднина ќе има поотворен став да го прифати светот.

„Ниту една земја не може да биде сама“, рече Си.

„Цивилизациите ќе ја изгубат виталноста ако земјите се вратат во изолација и се отсечат од остатокот од светот“, рече кинескиот претседател.

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе

Она она што го нудат медиумите во времето на ковид-19 покажа колку тие не се подготвени за да известуваат во време на криза, а кризите ги има сè почесто.

повеќе