Шпигл објави дека Аушвиц го ослободиле Американците, па се извини (ФОТО)

Германскиот весник Шпигл објави на социјалните мрежи дека американската војска го ослободила нацистичкиот концентрационен логор Аушвиц.

Во постот што го објави Шпигл, Аушвиц бил најголемиот логор на смртта на нацистите кој, како што наведе весникот, „пред 75 години го ослободи американската војска“.

На грешката најпрво посочиле корисниците на социјалните мрежи.

Потоа, неделникот се извини за „многу непријатната грешка“ и истакна дека критиката ја сфаќа како „правична казна“.

Шпигл потоа го поправи својот пост и напиша дека логорот го ослободила Црвената армија.

Аушвиц на 27 јануари 1945 година го ослободија советските трупи.

Вчера оправдано доминираше веста дека „Макрон ќе поддржи преговори за Македонија и Албанија ако ЕК препорача во март“.

повеќе

Албанија мора отворено да каже, дека обидите на Софија за асимилација на Македонците во Албанија како Бугари не се добрососедство, туку отворен напад.

повеќе

Перењето пари преку трансакции со недвижнини ги интегрира црните фондови во економијата, притоа обезбедувајќи сигурна инвестиција.

повеќе