Шпигл: Лекарите на Навални контактирале со бугарски медицински лица за можна врска со труење во 2015

Лекарите на Алексеј Навални во Германија оствариле контакт со бугарските колеги под сомнение дека истакнатиот критичар на Кремљ можеби бил отруен со слична супстанција како локален дилер на оружје во 2015 година, објави Шпигл.

Лекарите во берлинската болница Шарите рекоа дека веруваат дека Навални бил отруен со непозната супстанција што припаѓа во група хемикалии што се користат како лекови, инсектициди и нервни агенси. Во 2015 година бугарски лекари утврдија дека трговецот со оружје Емилијан Гребев е отруен, но не успеаја да ја идентификуваат супстанцијата.

Без да наведе извори, Шпигл вели дека германските лекари сега оствариле контакт со своите бугарски колеги во врска со случајот „Навални“.

„Очигледно, тие сметаат дека е можно да се користени исти или многу слични супстанции“, напиша Шпигл.

Германскиот весник вели дека неговите заеднички откритија со истражувачкиот медиум Белингкет го навеле да верува дека Навални бил изложен на супстанција што припаѓа на широк спектар органски соединенија познати како органофосфати.

Минатата есен, двете продажни места открија дека осум руски воени разузнавачки службеници наводно патувале во и надвор од Бугарија во неделите пред и по труењето на Гебрев.

Бугарија во 2018 година повторно го отвори случајот на Гебрев кога преживеаниот трговец со оружје го поврза своето труење со труењето на поранешниот руски агент двојник Сергеј Скрипаљ и неговата ќерка во Велика Британија истата година.

Во меѓувреме, весникот Комерсант објави дека лекарите во сибирскиот град Омск, каде што првично беше хоспитализиран Навални минатата недела, извршиле 59 различни тестови и анализи во 44-те часа што тој ги поминал таму пред со авион да биде пренесен во Германија.

Тие ја отфрлија можноста од труење и рекоа дека Навални има метаболичко заболување.

Релевантните институции покажуваат неподготвеност да го спроведат долгоочекуваниот попис.

повеќе

Економската стратегија има за цел да се реализираат можностите на дигиталната трансформација, да се зајакне соработката во областа на климатските промени, енергетскиот сектор, човечкиот развој и безбедноста на храната.

повеќе

Во време кога турската лира е во историски пад, Турција мора да надмине бројни предизвици за целосно да закрепне од кризата.

повеќе