Шпанските служби спасиле 450 мигранти

Шпанската Поморска спасувачка служба соопшти дека нејзините припадници спасиле 450 луѓе кои се обидувале да стигнат од Северна Африка до Европа.

Соопштено е дека 294 мигранти пловеле преку Гибралтар во 17 брода и дека бројот додатно би можел да се зголеми бидејќи по два брода сѐ уште се трага.

Малку подалеку на исток, од три брода се извлечени 156 мигранти, вклучувајќи 30 жени и шест деца.

Агенцијата за миграции на ОН наведе дека од почетокот на годината во Шпанија пристигнале повеќе од 18.000 мигранти, а само на 29 јуни се спасени речиси 800 лица.

Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска настава на македонски и албански јазик и социјални работници. 

повеќе

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе