Шпанска десничарска партија поради емигрантите бара изградба на ѕид

Шпанската крајно десничарска партија Вокс предложи изградба на ѕид околу двете шпански енклави на северот на Африка за да спречи нелегален влез на емигранти.

Генералниот секретар на партијата Хавиер Ортега Смит кажа дека ѕидовите се потребни за да се спречи „лавината“ од емигранти кои ја уриваат пограничната ограда и нелегално влегуваат во двата шпански града на брегот Мелија и Цеута.

Партијата не мисли дека Шпанија треба да бара или да очекува од Мароко да ги плати ѕидовите, за разлика од ѕидот на јужната американска граница за која претседателот на САД Доналд Трамп инсистираше дека Мексико треба да го финансира.

Шпанското министерство за внатрепни работи соопши дека 3.624 емигранти преку копно влегле во шпанските автономни градови Мелија и Цеута без одобрување, од почетокот на годината до крајот на август. Тоа е 951 помалку отколку во истиот период минатата година.

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе