Поминуваат ризичен пат

Шпанија и понатаму ги спасува мигрантите, пристигнале повеќе од 750 нови

Шпанската поморска служба за спасување соопшти дека 751 мигрант безбедно се спасени од 52 спасувачки чамци, кои од северот на Африка тргнале кон Шпанија.

Службата наведе дека 709 мигранти во 48 чамци оделе преку Гибралтар, најкраткиот пат. 11 биле спасени во Алборанското Море на исток, а 31 мигрант биле пронајдени во близина на пристаништето Аликанте, на исток на Шпанија.

Спасувачките чамци и хеликоптери се уште бараат спасувачки чамци. Мигрантите кои бегаат од насилство и сиромаштија поминуваат многу ризично патување сами или со помош на шверцери.

Многумина се обидуваат да дојдат до Шпанија од Мароко и Алжир, каде во текот на 2018 година преку море пристигнале повеќе од 20.000 луѓе.

Од една страна, Уставот му доделува бројни функции, а од друга страна, скржаво ги определува средствата за нивно остварување на практичен план.

повеќе

Напредокот и оптимизмот што ги обележаа децениите по 2. Светска војна се гледаа во создавањето на средната класа, составена од луѓе што, иако родени во куќи со земјени подови, завршија со факултетски дипломи и добри работни места во големите градови. Поседуваа автомобили и викендички, летуваа на море и патуваа во странство без визи.

повеќе

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе