Мадрид

Шпанија: Членовите на новата влада положија заклетва

Дваесет и двајца министри на новата шпанска влада на Педро Санчез денес положија заклетва на церемонијата на која присуствуваше и шпанскиот крал Филип Шести.

Пет министри на новиот кабинет се членови на партијата „Обединети можеме“, а нејзиниот лидер Пабло Иглесијас е еден од вицепремиерите, пренесува АП.

Како цели на новата администрација, Санчез постави социјални реформи, економски раст и дијалог со сепаратистите во Каталонија.

При положувањето на заклетвата, сите министри индивидуално се заколнаа дека ќе го почитуваат шпанскиот Устав и ќе му бидат лојални на кралот.

Интернационалистички, универзалистички и солидарен пристап е единствениот начин да се надмине еколошката и климатска криза, во регионот и пошироко.

повеќе

Мора да се пристапи кон воведување нови мерки за поголема контрола на лицата кои поседуваат нелегални пари.

повеќе

Визија на развиениот свет е државните авторитети да го гледаат спортот како средство за подобар економски и социјален развој.

повеќе