„Учествуваа дури и деца“

Шокантни глетки на Фарските Острови од убиство на десетици китови (ВИДЕО)

Повеќе дестици китови биле убиени во еден залив на Фарските Острови, а фотографии од масакрот и од крв обоената вода ја вознемирија светската јавност.

Традиционалниот китолов, кој локалното население го нарекува гриндрадап, се одржува секоја година од јуни до ноември. Големите морски цицачи се наведуваат до заливот или фјордот каде се убиваат со долги ножеви.

Во традиционалниот лов на китови секоја година страдаат стотици животни.

Вчерашниот масакр на китовите го снимил студент на универзитетот Кембриџ, 22-годишниот Алистер Вард, пренесува Би-би-си.

„Учествуваа дури и деца“, вџашено изјави Вард и изрази загриженост околу начинот на убивање на китовите.

Фарските Острови се автономна данска територија со околу 50.000 жители во северниот Атлантик.

Република Македонија е мала држава на Балканот чија основна цел е опстанокот во меѓународните односи и грижа за благосостојбата на сопствените граѓани.

повеќе

Заев побара од дипломатите да се воздржуваат од активности меѓу гласачите спроти референдумот, а онаа од поддржувачите не му пречи.

повеќе

Македонија по оваа авантура нема каде да се врати и единствениот пат по кој треба да тргне е патот на внатрешно реформирање и интраетничко помирување и обединување.

повеќе