Истакнаа дека „длабоко жалат“ поради мерката

Шефовите на дипломатиите на ЕУ побараа Косово веднаш да ги повлече царините против Србија и БиХ

Шефовите на дипломатиите на земјите членки на Европската Унија денес во Луксембург побараа власта во Приштина „веднаш да ги суспендира“ царините од 100 отсто на увозот од Србија и Босна и Херцеговина, истакнувајќи дека со нив се кршат одредбите на договорот за регионална трговија ЦЕФТА, се поткопува регионалната соработка и „обврските и духот на Договорот за кооперација и асоцијација“ на ЕУ и Косово.

Министрите за надворешни работи на ЕУ истакнаа дека „длабоко жалат“ поради постапката на косовската влада и истакнаа дека „Приштина во рамките на дијалогот со Белград, со посредство на ЕУ, мора да направи суштински напори да придонесе кон создавањето услови што водат кон тоа, како и да се воздржи од каков било чин што може да биде сфатен како провокација“.

Советот на министри на ЕУ даде до знаење дека „сегашната состојба е неодржлива“ и дека затоа „дијалогот мора да се обнови што е можно побрзо“.

„Со сеопфатен правно обврзувачки договор мора да бидат решени сите отворени прашања во согласност со меѓународниот закон и случувањата и да се придонесе на регионалната стабилност“, се вели во заклучоците на министерскиот форум.

„Склучување таков договор без понатамошно одложување со посредување на високиот претставник на ЕУ е од суштинската важност за Косово и Србија да можат да напредуваат во своите соодветни рамки на европскиот пат“, се заклучува.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе