Шефот на унгарската дипломатија: ЕУ би можела да го изгуби Западниот Балкан

Шефот на унгарската дипломатија изјави денес дека, доколку Европската Унија не преземе навремени чекори околу проширувањето, би можела да го изгуби Западниот Балкан.

EPA-EFE

Сијарто, на маргините на состанокот на министрите за надворешни работи на ЕУ во Луксембург, кажа дека политиката на проширување е една од најважните политики на ЕУ.

Според него, Унијата ќе води „политики спротивни на нејзините интереси“ ако не успее да ги забрза преговорите за придружување со Србија и Црна Гора и ако го одложи почетокот на преговорите со Македонија и Албанија.

„Во тек е натпревар за интеграција на Балканот и вршење влијание врз регионот. Иако ЕУ има најмногу шанси за победа, земјите во регионот сите го избраа европскиот пат, трансатлантскиот правец на регионот не смее да се зема здраво за готово“, кажа Сијарто.

Тој истакна дека на ЕУ Западниот Балкан ѝ е попотребен отколку на Западниот Балкан Унијата и додаде дека губењето на регионот може да биде реално сценарио за ЕУ во случај на долготраен ќорсокак.

Сијарто кажа дека Србија и Црна Гора треба да бидат брзо интегрирани, а преговорите со Македонија и Албанија да почнат најбрзо што може.

„Доколку не го направи тоа, ЕУ ја ризикува стабилноста и безбедност во своето опкружување, наместо мир, помирување и економски напредок“, кажа шефот на унгарската дипломатија.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Западот може да му послужи на остатокот од светот како изложба на ужасни и очигледно неуспешни идеи, меѓу кои се и комунизмот, фашизмот, нацизмот, феминизмот, анархизмот и, во последно време, либерализмот.

повеќе

Како и главниот лик во романот, Доне Совичанов, и Ташко Георгиевски никогаш не потклекна и не побара пусулче од Канцеларијата на нашиот јужен сосед во Скопје за да ја премине границата и да го посети своето родно село во Егејска Македонија.

повеќе

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе