Шефот на унгарската дипломатија: ЕУ би можела да го изгуби Западниот Балкан

Шефот на унгарската дипломатија изјави денес дека, доколку Европската Унија не преземе навремени чекори околу проширувањето, би можела да го изгуби Западниот Балкан.

EPA-EFE

Сијарто, на маргините на состанокот на министрите за надворешни работи на ЕУ во Луксембург, кажа дека политиката на проширување е една од најважните политики на ЕУ.

Според него, Унијата ќе води „политики спротивни на нејзините интереси“ ако не успее да ги забрза преговорите за придружување со Србија и Црна Гора и ако го одложи почетокот на преговорите со Македонија и Албанија.

„Во тек е натпревар за интеграција на Балканот и вршење влијание врз регионот. Иако ЕУ има најмногу шанси за победа, земјите во регионот сите го избраа европскиот пат, трансатлантскиот правец на регионот не смее да се зема здраво за готово“, кажа Сијарто.

Тој истакна дека на ЕУ Западниот Балкан ѝ е попотребен отколку на Западниот Балкан Унијата и додаде дека губењето на регионот може да биде реално сценарио за ЕУ во случај на долготраен ќорсокак.

Сијарто кажа дека Србија и Црна Гора треба да бидат брзо интегрирани, а преговорите со Македонија и Албанија да почнат најбрзо што може.

„Доколку не го направи тоа, ЕУ ја ризикува стабилноста и безбедност во своето опкружување, наместо мир, помирување и економски напредок“, кажа шефот на унгарската дипломатија.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Време е да се фокусираме врз суштинските проблеми. Време е да создадеме вистински ’општествен договор‘ за владеење на правото и на човековите права како главни столбови на европските вредности

повеќе

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе