Шефот на МИ6: Вештачката интелигенција ќе донесе револуционерни промени во геополитиката

Шефот на британската разузнавачка служба МИ6, Ричард Мур, изјави дека Кина и Русија работат на усовршување на вештачката интелигенција на начин што може да доведе до револуционерни промени во геополитиката во следните неколку децении.

Фото: ЕПА

Мур наведува дека Западот треба да обрне внимание на заканите од квантниот инженеринг, огромните складишта на податоци и напредокот во развојот на компјутерите, пренесува Ројтерс.

„Нашите противници вложуваат пари и амбиции во усовршување на вештачката интелигенција, квантните компјутери, синтетичката биологија, бидејќи знаат дека совладувањето на таа технологија ќе им даде предност“, тврди Мур, кој минатата година стана шеф на МИ6.

Според Мур, технолошкиот напредок во следната деценија би можел да го надмине напредокот постигнат во претходните 100 години.

„Како општество мора да го прифатиме овој факт и неговото можно влијание врз светската геополитика“, рече Мур.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе