Шефот на ИАЕА: Ако Украинците ни ја кажаа вистината, се случи нешто крајно сериозно

Главниот директор на Агенцијата за атомска енергија (ИАЕА) Рафаел Гроси изјави дека Киев вчера официјално ѝ соопштил на агенцијата дека на 16 април над нуклеарна централа во јужна Украина прелетал проектил.

Фото: ЕПА

„Украинското регулаторно тело официјално ја известило ИАЕА дека на 16 април 2022 година, видеонадзорот на самото место снимиле проектил што прелетал директно над нуклеарната централа Јужна Украина. ИАЕА го истражува ова прашање, што, доколку се потврди, би било екстремно сериозно. Ако таквиот проектил залутал, можело да има сериозно влијание врз физичкиот интегритет на нуклеарната централа и потенцијално да доведе до нуклеарна несреќа“, рече Гроси.

Гроси не кажа кој ја испукал ракетата, но Киев претходно ја обвини Москва дека испраќа проектили директно над нуклеарните централи.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе