Шефот на германската полиција: Бегалците се закана за нашата внатрешна безбедност

Шефот на германската полиција Холгер Мунх изјави дека неконтролираниот прилив на бегалци во земјата претставува закана за внатрешната безбедност, имајќи предвид дека само вчера преку австриската граница во Баварија влегле околу 8.000 лица.

Германија се обидува да се справи со приливот на околу 800.000 до милион емигранти оваа година, од кои многумина доаѓаат од воените жаришта на Блискиот Исток, а државните функционери отворено се загрижени поради потенцијалното јакнење на екстремната десница меѓу Германците.

„Безбедносната ситуација се влошува со зголемувањето на бројот на бегалци кои влегуваат во земјата“, изјави Мунх за неделникот Фокус. „Конфликтите меѓу азилантите се сѐ почести, а расположението меѓу десничарите е сѐ „позапалливо“. Оваа динамика ме загрижува, а состојбата е тешка и напната“.

Мунх откри дека бројот на напади на прифатилиштата за емигранти тројно се зголемил од почетокот. Во текот на целата мината година биле евидентирани само 198 такви напади, додека годинава се случиле 600, а 543 напади биле извршени од десничарите.

Загриженоста поради начинот на кој Германија ќе се „носи“ со приливот на бегалци ја намали поддршката на конзервативците за канцеларката Ангела Меркел и предизвика кавга со сестринската партија, Кристијанско-демократската унија која е на власт во Баварија, сојузната држава преку која во земјата влегуваат повеќето бегалци.

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе