Шефот на ФБИ: Русија има намера да се меша на изборите во САД

Русија има намера да се вмеша на изборите во 2020 на САД и покрај санкциите и другите напори Москва да се одврати од тоа, изјави директорот на ФБИ Кристофер Вреј.

„Русите апсолутно имаат намера да се обидат да се мешаат во нашите избори“ и да влијаат на кампањата, рече Вреј на сослушувањето пред сенатскиот Одбор за правосудство.

Вреј сведочи еден ден пред јавното сведочење пред Конгресот на Роберт Малер, поранешниот специјален истражувач, за неговата двегодишна истрага за руското мешање во кампањата за претседателските избори во 2016 година, односно за дослухот на Русија и претседателската кампања на Доналд Трамп.

„Не ги одврати доволно сè она што досега го направивме? Сите санкции, сите разговори, и сè уште го прават тоа?“ запраша претседателот на одборот, републиканскиот сенатор Линдзи Греам.

„Да. Сметам дека се додека не престанат не се доволно одвратени“, одговори Вреј.

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе