„Нема причина тоа да не се случи“

Шефот на британската дипломатија побара од ЕУ да побрза со брегзитот

Шефот на британската дипломатија Борис Џонсон побара од Европската Унија да „побрза“ со преговорите за ислегување на Велика Британија од Унијата (таканаречениот брегзит) по петтата рунда преговори.

„Сметаме дека имавме многу корисни предлози за бродот конечно да заплови... Тоа е она што сега сите сакаме да го видиме“, им кажа Џонсон на новинарите во Лондон.

„Нема причина тоа да не се случи. Чекаме нашите пријатели и партнери да побрзаат. Време е да се стартува моторот и да тргнеме напред“, кажа британскиот министер.

Џонсон, кој беше поддржувач на брегзитот за време на предизборната кампања пред референдумот во 2016, изјави дека е многу оптимистичен околу постигнувањето договор.

Преговарачот на ЕУ за брегзитот Мишел Барние изјави пак дека преговорите се во „загрижувачки ќорсокак“ околу прашањето за финансиските обврски на Велика Британија кон ЕУ.

Барние кажа дека на следниот самит на Европската унија, на 19 и 20 октомври, нема да може да предложи преминување во следната фаза од преговорите за брегзитот.

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе