„Денуклеаризацијата не е веќе на дневен ред“

Северна Кореја: Шест европски земји играат улога на куче чувар на САД

Властите на Северна Кореја ја критикуваа Европската унија (ЕУ) бидејќи неодамна ги осуди „континуираните тестови на балистички ракети", додавајќи дека денуклеаризацијата не е веќе „на дневен ред" на преговорите со САД.

Европските членки на Советот за безбедност на ОН оваа недела ги осудија балистичките проби на Северна Кореја и додадоа дека санкциите против земјата остануваат на сила.

Белгија, Франција, Германија, Полска, Велика Британија и Естонија, која во јануари ќе стане членка на Советот за безбедност на ОН, го осудија продолжувањето на нуклеарната програма на Северна Кореја за време на состанокот одржан зад затворени врати во ОН.

„Тоа е уште една сериозна провокација против Северна Кореја“ која има право да ги зајакнува своите национални безбедносни капацитети, наведе амбасадорот на Северна Кореја при ОН Ким Сонг.

„Се прашуваме што добиваат за возврат овие шест европски земји кои во последните месеци создаваат многу проблеми во улогата на куче чувар на САД“, додаде Ким.

Осврнувајќи се на „паранојата“ на Европејците и непријателските политики на Вашингтон, Ким Сонг рече дека на неговата земја сега не ѝ се потребни „долги разговори“ со САД бидејќи „прашањето за денуклеаризација не е веќе на дневниот ред на преговорите“.

Преговорите за денуклеаризација со месеци се во застој. Северна Кореја им даде рок на САД до крај на декември да претстават „нова понуда за договор“.

Оваа администрација нема намера Скопје во догледна иднина да стане одржлив зелен град и тоа е јасно одразено во буџетот за 2020 година.

повеќе

Излегува дека само Македонците на овој свет се должни пред сè да се грижат за правата на сите други луѓе и на крајот да размислуваат (но само да размислуваат) за себе.

повеќе