Се враќа авионската линија Белград-Приштина?

Директорот на Канцеларијата за Косово и Метохија на српската влада Марко Ѓуриќ очекува денес во Берлин да биде потпишано писмо за намера меѓу министерството за економија на Србија и компанијата Луфтханза.

Тоа, како што кажа Ѓуриќ, би овозможило по 20 години повторно да се воспостави авионска линија меѓу Белград и Приштина.

Ѓуриќ за РТС кажа дека таа линија би можела да заживее по укинувањето на царините на стоката од Србија и продолжувањето на дијалогот, за што, исто така, предуслов е да бидат укинати „антицивилизациските царини“.

Потпишувањето на писмото за намера вби претставувало прв симболичен чекор во правец на обновување на авио-линијата меѓу Белград и Приштина по 20 години, кажа Ѓуриќ.

„Со тоа, освен 12 автобуси кои редовно ги поврзуваат Белград и Приштина, во иднина би можеле да имаме и авио-линија, што главниот град на нашата јужна покраина би го приближил до Белград“, кажа Ѓуриќ.

„Оваа линија би можела да заживее во оној момент кога би биле укинати царините и кога дијалогот би продолжил“, кажа Ѓуриќ и додаде дека очекува добри вести за тоа од Берлин.

Оваа парафраза на големиот Иво Андриќ, нобеловец и водечко книжевно име на Балканот, за малку ќе го погодеше лично него.

повеќе

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе