Се снима филм за Украина

Никој не може да го предвиди времетраењето на војната во Украина, но најдоцна следната година ќе се појави филм за неа. Автор на филмот ќе биде Украинецот Сергеј Лозница, кого критичарите го опишуваат како еден од најзначајните современи режисери.

Фото: ЕПА

Во 2014 година Лозница во својот документарен филм „Мајдан“ ги сними најзначајните детали од настаните што ја потресоа Украина.

Лозница ги претвори во филм автентичните снимки од главниот плоштад во Киев, каде што избувна бунтот против прорускиот претседател Виктор Јанукович.

Потоа, во 2018 година, тој го сними долгометражниот филм „Донбас“, кој денес е актуелен повеќе од кога било, а го опишува однесувањето на проруските власти во окупираните делови на Украина, но и слабостите на целокупното украинско општество, кое од двете страни на линијата на поделба безмилосно е експлоатирано од корумпираните структури.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Ќутејќи - банализирамо. Банализирајќи - нормализирамо. Нормализирајќи - дозвољуемо пред очи да ни се повампируа фашизмот и нацизмот.

повеќе

Самата идеја на странските директни инвестиции е да донесе нови вработувања со повисоки плати кои треба да ги исплаќа странскиот инвеститор.

повеќе

Треба да се размисли за тоа дека сите предлози и промени кои доаѓаат од Брисел, не можат ефикасно да се применат и во Македонија и да се дејствува во правец на благосостојба на граѓаните, а не само на профитите.

повеќе