Во Сирија

Се подготвува решавачка битка со ИСИС (ВИДЕО)

Сириските сили поддржувани од САД се приближуваат кон последното територијално упориште на терористичката група Исламска држава.

Тоа е градот Багуз, во близина на границата со Ирак, на брегот на Еуфрат, јави Ројтерс.

Се очекува денес, како што рече портпаролот на Сирискиот демократски фронт (СДФ), да се случи „решавачката битка“.

Повеќе илјадници екстремисти од Исламска држава, како и нивните следбеници и цивили, се повлекоа во Багуз последниве неколку недели.

Во петокот беа евакуирани последните цивили од оваа населба, така што Сириските демократски сили ќе ја продолжат својата офанзива.

„Нашите сили полека напредуваат за да ги избегнат проблемите со минските полиња. Околу патиштата што водат кон населбата има илјадници мини. Очекуваме одлучувачка битка“, рече портпаролот на СДФ за Ројтерс.

Апелирам до лидерите на партиите да не им „помагаат" на кандидатите.

повеќе

Во ерата во која сите напредни земји во светот престануваат со употреба на фосилни горива, ние отвораме нови наоѓалишта, наоѓаме оправдување за исцрпување на необновливите ресурси и за активирање на најголемата глобална закана за морската биолошка разновидност.

повеќе

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе