Саудиска Арабија првпат им дозволува на жените да влезат на стадион

Саудиска Арабија овој викенд слави 87-годишнина од основањето со досега невидено богата програма од претстави и концерти, а на прославата на меѓународниот стадион Крал Фахд во Ријад денеска првпат ќе ѝ се приклучат и жените, на вечерната оперета - прва организирана во ова конзервативно исламско кралство, вели Ројтерс.

Прославите се дел од владините напори за зајакнување на националната гордост и подобрување на квалитетот на животот на Саудијците.

Најавените претстави и концерти се последните во серијата настани спонзорирани од владата, како дел од промовирањето на реформската програма Визија 2030, покрената пред две години, заради диверзификација на економијата, односно помала зависност од нафтата, создавање целосно нови сектори за вработување на младите и отворање на досега затвореното саудиско општество.

Сепак, во земјата, која се држи до строго вахабистичкото толкување на сунитскиот ислам, со кој се забранува мешање на половите, како и концерти и киносали, овие обиди за давање права на жените, промоција на спортот и инвестиции во забавата наидоа на критики и осуда.

Реформите во рамките на програмата Визија 2030 би требало, меѓу другото, да придонесат една четвртина од 20-те милијарди долари, колку што Саудијците трошат на забавни паркови во блиското Дубаи, да останат дома.

Настаните викендов, сепак, се бесплатни за публиката.

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе