Салвини: Не може Франција и Германија сами да одлучуваат за мигрантите

Не може Франција и Германија сами да донесуваат одлуки за миграциската политика „игнорирајќи ги барањата на земјите што се најизложени, Италија и Малта“, порача италијанскиот министер за внатрешни работи Матео Салвини во писмото до францускиот колега Кристоф Кастанер.

„Доста беше одлучување во Париз и Берлин. Италија веќе не сака да ги прифаќа сите мигранти што пристигнуваат во Европа“, укажа Салвини, шеф на екстремната десница во Италија.

Во писмото Салвини тврди дека на средбата во Хелсинки на министрите за внатрешни работи од земјите членки на ЕУ, повеќето министри имале сличен став со Италија околу прашањата за миграциската политика, меѓу кои неопходноста од заштита на надворешните граници на Унијата и на Шенген зоната.

На средбата во Хелсинки, Италија и Малта предложија создавање центри за привремен престој и идентификување на мигранти во земјите што се најблиски до оние од каде што тргнале на патот кон Европа.

Во Париз утре ќе се одржи нова средба на министрите за внатрешни работи од земјите на ЕУ.

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе

Без оглед на политичката заднина на случајот за изнудување, владата во Скопје мора да се фокусира на темелна истрага наместо на ограничување на штетата.

повеќе