Американскиот амбасадор на Косово

„САД се длабоко вклучени во преговорите, соработуваат и со Белград и со Приштина“

Амбасадорот на САД во Приштина Филип Коснет изјави дека Вашингтон е „длабоко вклучен“ во процесот на дијалогот на Белград и Приштина, кој се одвива со посредство на Брисел.

Тој тврди дека САД соработуваат и со српската влада и со косовската. Коснет потсети дека американскиот претседател Доналд Трамп претходно им пиша и на претседателот на Србија Александар Вучиќ и на косовскиот претседател Хашим Тачи за да ја истакне важноста на дијалогот и посветеноста на Соединетите Држави да се тргне напред во процесот.

Тој истакна и дека САД немаат посакуван конкретен исход за преговорите во дијалогот.

„Она што сакаме да го видиме е двете страни, Косово и Србија, да постигнат сеопфатен договор. Така што се држиме подалеку од тврдењата дека конкретниот исход треба да изгледа вака или онака. Сметаме дека ако луѓето се вратат на преговарачката маса, дека тоа би било начин да се тргне напред. Би сакал да додадам дека сметаме дека покрај улогата на двете влади во напредокот на процесот, дека е многу важно да се слушне гласот на граѓанското општество, невладините организации и на обичните граѓани“, кажа Коснет.

На прашањето дали може да потврди дека следната средба на претставниците на белград и Приштина ќе биде одржана во јуни во Вашингтон, Коснет кажа дека во овој момент нема информации за тоа.

„Ќе кажам дека Соединетите Држави се длабоко вклучени во процесот на дијалогот во партнерство со Европската Унија и со луѓето од владата на Србија и луѓето од владата на Косово“, кажа американскиот дипломат.

Бизнис заедницата која до пред некој месец постојано „трубеше“ како државата не треба да ѝ се меша во работата, веднаш почна да плаче за државна помош.

повеќе

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе