САД потрошиле 290 милиони долари за лекови против радијација по заканата на Путин со нуклеарно оружје

САД потрошиле 290 милиони долари на лекови против радијација, откако рускиот претседател се закани дека ќе користи нуклеарно оружје за да ја одбрани Русија.

Како што објави американската здравствена агенција ХСС, владата купила значителна залиха на лекот „нплejт“, кој го стимулира производството на тромбоцити во телото и го ублажува крвавењето предизвикано од зрачење.

ХСС негира дека лекот е набавен поради руската инвазија на Украина и тврди дека тоа е „дел од долгорочните напори за подобра подготовка на нацијата за спасување животи во случај на радиолошки и нуклеарни катастрофи“.

Лекот е произведен од калифорниската фармацевтска компанија Амген и може да го користат и деца и возрасни.

Месецов рускиот претседател Владимир Путин рече дека ќе ги „заштити“ четирите анектирани украински региони „со сите расположливи средства“, што беше оценето како закана со нуклеарно оружје. Тој го изјави ова за време на церемонијата на припојување на украинските региони кон Русија, во говор во кој жестоко го критикуваше Западот.

Тврдењето дека 18 отсто од Украина сега ѝ припаѓаат на Русија отвора повеќе простор за нуклеарни закани бидејќи Путин би можел секој напад на тие територии да го прогласи за напад врз Русија.

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе