По цена од 30 долари

САД потпишаа договор со Модерна за 100 милиони вакцини

Соединетите Држави потпишаа договор вреден 1,5 милијарда американски долари со фармацевтската компанија Модерна за производство на 100 милиони дози од нивната потенцијална вакцина против ковид-19, соопштија вчера компанијата и Белата куќа.

Фото: ЕПА

Американците во последниве недели потпишаа низа договори за набавка на стотици милиони дози на потенцијалната вакцини против коронавирусот од неколку компании, како дел од специјалната програма „Операција Ворп-брзина“ која треба да ја обезбеди вакцината до крајот на годината.

Цената на вакцината на Модерна би требало да биде околу 30 американски долари по лице за двете потребни дози. Ова е приближно цената постигната и со другите потенцијални производители на вакцини.

Кандидатот на Модерна за вакцина, мРНА-1273, е еден од ретките што веќе се во завршна фаза на тестирање на луѓе. Студијата, во која учествуваа 30.000 луѓе, треба да биде завршена до крајот на септември, објави компанијата во почетокот на овој месец.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Нивото на Советот на Центар никако да порасне и да покаже демократски капацитети и зрелост очекувана од граѓаните

повеќе

Historia magistra vitae est (Историјата е учителка на животот). Оваа латинска изрека ќе ги објаснува односите меѓу народите и нациите додека постои светот.

повеќе

Добро е, во прво време, г. премиер, да го поттикнете Вашиот министер за култура да најде погодна форма да се преобјави книгата „По повод најновиот напад на нашиот јазик“ од Конески, пишува професорот Атанас Вангелов во отворено писмо до премиерот Зоран Заев.

повеќе