Тврдат дека ги прекршил договорите за доверливост

САД го тужат Сноуден поради објавените мемоари

Соединетите Американски Држави поднесоа тужба против поранешниот соработник на Националната безбедносна агенција (НСА) Едвард Сноуден, кој во 2013 година објави тајни документи за американскиот и интернет надзор, наведувајќи дека неговата нова книга претставува кршење на договорот за доверливост.

Американското министерство за правда соопшти дека Сноуден ги објавил мемоарите „Трајно докуменирање“ а претходно не ги дал на увид на разузнавачките служби, додавајќи дека Сноуденовите изјави исто така претставуваат кршење на договорот за доверливост.

САД ги бараат сите приходи кои Сноуден ќе ги заработи за книгата, наведува американското министерство за правда.

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе