Руската флота првпат во Јадранско Море од почетокот на војната во Украина, блокирала американски носач на авиони

За првпат од почетокот на војната во Украина руската флота ја минала Отрантската врата и влегла во Јадранско Море.

EPA-EFE

Како што јавува италијанска Ла република, на 22 јули рускиот разурнувач „Адмирал Трибуц“ стигнал дури до Абруцо, а го следел крстосувачот „Варјаг“, кој сопрел во близина на градот Саленто во регионот Апулија. Целта на руските бродови наводно била да го блокираат американскиот носач на авиони „Труман“.

Заедно со нив бил и шпионскиот брод „Василиј Татишчев“, со инструменти за пресретнување радио комуникации и сензорски импулси. Како што наведува Ла република, неговата задача била да ги следи „електронските реакции“ на НАТО.

Весникот додава дека руски бродови никогаш досега не се осмелиле на „блокирачки маневар“ осмислен да го ограничи движењето на американскиот носач на авиони „Труман“ – водечкиот брод на НАТО во Средоземно Море, кој во последните месеци често се движи низ Јадранот.

Ла република пишува и дека командите на НАТО покажале дека нема да се откажат од контролата на преминот меѓу Јонско и Јадранско Море.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе