Русија подготви 16 протоколи против Гугл

Руската радиодифузна агенција подготвила 16 протоколи за американски Гугл, бидејќи не ги отстранил информациите што се забранети во Русија од почетокот на 2021 година, изјави денеска заменик-директорот на руското надзорно тело за медиуми, Вадим Суботин, објави ТАСС.

Фото: ЕПА

„Од почетокот на годината за Гугл се подготвени 16 протоколи за административни прекршоци. Ова е голема цифра. Планираме оваа недела да подготвиме протокол за казни врз основа на прометот. Тоа е последица на овие 16 протоколи. Станува збор за систематско кршење на руските закони“, изјави Суботин за ТАСС.

Казната може да биде од една дваесеттина до една десеттина од годишниот приход на Гугл, наведува руската агенција.

Регулаторот е подготвен да ги казни и Фејсбук и Твитер бидејќи не ја отстраниле забранетата содржина, објави функционерот во средината на септември.

Компанијата Гугл ѝ плати на Русија повеќе од 455.000 долари казни за небришење содржини што Москва ги смета за незаконски, објавија американскиот технолошки гигант и рускиот регулатор по денешните разговори.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе