Русија одржува голема воена вежба, ќе учествуваат 50.000 војници

Повеќе од 50.000 руски војници ќе учествуваат оваа недела во голема воена вежба во источна Русија.

Илустрација: ЕПА

Вежбата „Восток 2022“ ќе вклучи распоредување на 5.000 парчиња оружје и воена опрема, 140 авиони, 60 воени бродови и други пловила, соопшти во понеделникот Министерството за одбрана во Москва.

Маневрите, кои почнуваат во четврток и завршуваат следната среда, треба да се одржат на воените полигони во источен Сибир, рускиот Далечен Исток и во Јапонското Море.

Војниците распоредени во странство, наводно, веќе пристигнале во областа за обука, вклучувајќи ги и оние од Белорусија, Кина и Индија.

Вежбата, која се одржува нешто повеќе од шест месеци по почетокот на руската војна во Украина, има за цел да ја осигури воената безбедност на Русија и нејзините сојузници, соопшти Министерството за одбрана.

Легенда под Главна слика

Илустрација: ЕПА

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе