На Борис Џонсон му е забранет влез во Русија

Руското Министерство за надворешни работи им забрани на британскиот премиер Борис Џонсон, министерката за надворешни работи Лиз Трас, министерот за одбрана Бен Валас и уште на 10 други високи политичари - главно членови на Кабинетот, да влезат во Русија.

Фото: ЕПА

Москва рече дека одлуката е донесена како одмазда на санкциите на Обединетото Кралство против неа откако ја нападна Украина, додавајќи дека наскоро ќе го прошири списокот на луѓе на кои им е забранет влез во Русија.

Во извештајот на руското Министерство за надворешни работи се наведува дека „за ова се одговорни непроверените информации од Лондон и политичката кампања насочена кон изолација на Русија од меѓународната заедница, која ја ограничува Русија и ја задушува домашната економија“.

„Британското раководство во суштина намерно ја влошува ситуацијата околу Украина, го храни режимот во Киев со смртоносно оружје и го прави тоа во име на НАТО“, соопшти Москва.

Претходно оваа недела, владите на Обединетото Кралство и САД најавија нови санкции за Русија.

Досега санкциите вклучуваа финансиски потези насочени кон уништување на руската економија и казнување на Путин, високи функционери и луѓе кои профитираа од неговиот режим.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Работите во Македонија забегаа до тој степен што за нив мора да се пишува отворено, „револуционерно“.

повеќе

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе