Русија ја забрани работата на својата најстара организација за човекови права

Рускиот Врховен суд денеска нареди затворање на најстарата руска невладина организација за човекови права по обвинувањата дека ја искривува историјата за време на истрагата за злосторства извршени во сталинистичкиот режим.

Фото: ЕПА

Организацијата Меморијал интернационал, една од најистакнатите невладини организации во земјата, е обвинета според контроверзни закони за невладини организации кои бараат здруженијата финансирани од странство да го означат целиот свој материјал како „странски“.

Обвинителот Алексеј Жафјаров пред Врховниот суд изјави дека Меморијал интернационал ја искривува историјата.

„Очигледно, Меморијал создава лажна слика за СССР како терористичка држава“, рече денеска Жафијаров, додавајќи дека на списокот жртви на сталинистичката репресија што го состави Меморијал интернационал има и „нацистички криминалци кои имаат крв на советски граѓани на своите раце“.

Ние, кои сме потомци на победниците во Втората светска војна, треба да внимаваме на обидите за рехабилитација на предавниците на татковината и нацистичките соработници“, рече Зафјаров.

Обвинителите пред судот тврдеа дека организацијата ја крие „вистинската улога на странскиte агенти“ и се обидува да влијае на владината политика и јавното мислење.

Меморијал е најстарата невладина организација за човекови права во Русија. Основана е во 1987 година, четири години пред распадот на Советскиот Сојуз. Сега се состои од две одделенија - Меморијален интернационал, кој се занимава со злосторствата од советската ера и Меморијал центар за човекови права, кој се занимава со политичките затвореници во модерна Русија. Вториот оддел често зборува во корист на Алексеј Навални и другите противници на претседателот Владимир Путин.

Руските обвинители бараат и забрана за Центарот за човекови права. Пресудата во процесот се очекува во среда. Оваа недела, портпаролот на Меморијал и историчар Јуриј Дмитриев беше осуден на 15 години затвор за наводно злоставување на својата посвоена ќерка.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Економската криза е лоша во сите сфери на живеењето, но од неа можеме и да научиме по нешто.

повеќе

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе