Путин потпиша

Русија ги заостри законите за парично казнување на демонстрантите и сајтовите

Рускиот претседател Владимир Путин го потпиша денес новиот закон за заострување на паричните казни за прекршоците на демонстрантите и за сајтовите означени како „странски агенти“.

EPA-EFE

Според новиот закон демонстрантите прогласени виновни за повеќекратно непочитување на законот би можеле да бидат казнети со 20.000 рубљи (230 евра) или 30 дена затвор.

Законот претходно предвидувал казна од 5.000 рубљи.

Путин потпиша и закон со кој се предвидува парична казна до 2.500 рубљи за објавување информации на сајтовите означени како „странски агенти“, а кои не го навеле јасно тој статус.

Руската служба за контрола на телекомот соопшти во декември дека на разговор ги повикала претставниците на медиумите означени како „странски агенти“, со цел нивно казнување поради непочитување на строгите обврски кои ги наметнува контроверзниот статус.

Во Русија, според законот од 2012 година, организациите и поединците означени како „странски агенти“ мора да се регистрираат кај властите, да пополнуваат административни обврски и јасно да го назначат својот статус во своите публикации.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе