Русија ги повика Курдите да се придружат на сириската војска

Русија како главна сојузничка на оспоруваната сириска влада ги повика опколените курдски борци да се придружат на државната сириска војска.

„Колку побрзо, толку подобро“, изјави заменик министер за надворешни работи на Русија Михаил Богданов, пренесува руската агенција Интерфакс.

Богданов тврди дека Русија е „во контакт со сите страни“ за да обезбеди мир заснован на „почитување на сириската сувереност“.

Курдските борци, кои се побунија против владата во Дамаск, мораа да се повлечат од дел од северна Сирија поради турската офанзива.

Турција ги смета за терористи кои се обидуваат да создадат своја држава од курдските делови на Турција, Сирија и Ирак.

Русија со Турција договори поделба на контролата врз областите на северот на Сирија за Турција да не ја продолжи својата воена операција.

Сириските сили поддржани од Москва преземаа дел од областите кои ги напуштија курдските сили.

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе