Русија е одговорна за убиството на Литвиненко, пресуди Европскиот суд

Европскиот суд за човекови права утврди дека Русија е одговорна за убиството на Александар Литвиненко.

Фото: ЕПА

Литвиненко, поранешен руски шпион што стана британски државјанин, почина од труење со полониум во 2006 година во Лондон.

Јавната истрага во Велика Британија спроведена во 2016 година заклучи дека убиството „најверојатно е одобрено“ од рускиот претседател Владимир Путин.

Русија негира каква било вмешаност во неговата смрт.

Според британската истрага, поранешниот телохранител од КГБ Андреј Луговој и уште еден Русин, Дмитриј Ковтун, намерно го отруле Литвиненко, ставајќи ја радиоактивната супстанција во неговиот пијалак, пренесува Би-би-си.

„Судот конкретно утврди дека постои силен случај на прв поглед дека, при труењето на г. Литвиненко, г. Луговој и Ковтун дејствувале како агенти на руската држава“, рече Европскиот суд.

Се заклучува дека неуспехот на Русија да ги побие тврдењата дека го организирала нападот дополнително укажува на одговорноста на државата.

И Луговој и Ковтун негираат каква било вмешаност во убиството.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе