РТС: Косовската полиција забрани влез со српски пасош на Косово

Дирекцијата на граничната полиција на Косово донела одлука за непризнавање на српските пасоши при влез на територијата на Косово и Метохија, пренесува РТС повикувајќи се на извори од косовската полиција.

Според одлуката на граничната полиција, забраната за влез не се однесува на лицата кои имаат лична карта и извод за децата со фотографија.

Одлуката била донесена без согласност на косовското министерство за внатрешни работи и без вообичаената процедура за информирање на јавноста.

Мерката на граничната полиција, која е на сила од вчера, ќе ги погоди државјаните на Србија кои преку Косово патуваат за Албанија и Црна Гора, а од документи имаат само пасош.

Полицијата наведува дека мерката е во согласност со Бриселскиот договор од 2011 година, кој меѓутоа не го забранува користењето на пасошот како единствен документ за движење.

На административните пунктови меѓу Косово и Србија биле вратени повеќе семејства со деца и лица кои имале само пасош на Република Србија, јавува РТС.

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе

Вината за недобивањето на датум за преговори треба да ја барате во вас и вашите соработници и коалициски партнери.

повеќе