Регулаторното тело за електронски медиуми на Србија

РЕМ: Медиумите веднаш да престанат да го емитуваат предизборното видео на Вучиќ со дете

Регулаторното тело за електронски медиуми на Србија (РЕМ) на својата веб-страница официјално ја објави одлуката на Советот на РЕМ да го забрани предизборното видео на Српската напредна партија во кое лидерот на СНС, Александар Вучиќ, се појавува со девојче, пишува Н1.

Советот на РЕМ заклучил дека во споменатиот случај дошло до повреда на Правилникот за заштита на правата на малолетните лица од областа на давањето медиумски услуги и им нареди на сите даватели на медиумски услуги веднаш да престанат со емитување на видеото.

„На својата седница одржана на 1 јуни 2020 година, Советот на РЕМ утврди дека политичката реклама на Српската напредна партија, во која претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ, разговара со девојче на возраст од околу 4-5 години, кое си игра со вовче, коцки и други играчки, во траење од 55 секунди, а која е прикажана на програмите на повеќе даватели на медиумски услуги, го прекршува членот 24 став 4 од Уредбата за заштита на малолетни лица во областа давање медиумски услуги“, се наведува во решението објавено на веб-страницата РЕМ.

Истата одлука им наредува на давателите на услуги на медиумите веднаш да престанат со емитувањето на споменатата политичка реклама (видео), со предупредување дека секое понатамошно емитување ќе биде основа за воведување мерки во согласност со Законот за електронски медиуми.

Зголемувањето на парите за финансирање на партиите не помагаат во поттикнувањето на политичката активност на граѓаните, туку веројатно и делуваат контрапродуктивно, зголемувајќи ја недовербата во партиите и политичарите.

повеќе

За помалку од еден месец по олеснувањето на рестриктивните мерки, Косово се соочува со нагло зголемување на бројот на случаи со ковид-19, 

повеќе