Реконструирана е владата на Албанија, Рама сега е и шеф на дипломатија

Албанскиот парламент ја поддржа реконструкцијата на владата на предлог на премиерот Еди Рама, кој во иднина ќе ја врши и функцијата шеф на дипломатијата, вели Б92.

Парламентот го поддржа изборот на девет нови министри, а опозицијата го бојкотираше гласањето.

Рама, исто така, ќе биде и министер за надворешни работи, откако албанскиот претседател Илир Мета одби да го потврди назначувањето на кандидатот на Рама, Гент Цакај на таа функција, наведувајќи дека тој не ги исполнува стандардите.

Мета, без објаснување, не го прифати ни разрешувањето на доскорешниот шеф на дипломатијата Дитмир Бушати.

Рама започна процес на реконструкција на владата кон крајот на декември по студентските протести.

Според Законот за вработените во јавниот сектор, службениците можат да примаат подароци во вредност до 3000 денари годишно, што се смета за „пониска вредност“.

повеќе

Кинеското присуство во Македонија не треба да се преценува или стигматизира, туку да се искористи,

повеќе

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе