Рама: Сфаќате или не? Договорот со Белград ќе овозможи обединување на Косово со Албанија

Албанија го охрабрува постигнувањето на финален договор меѓу Белград и Приштина, бидејќи тој ќе овозможи обединување на Албанија со Косово, изјави албанскиот премиер Еди Рама.

Рама во емисија на приштинска телевизија зборуваше за конечниот договор на Косово и Србија и во таа прилика, како што пренесува сајтот Зери, кажа дека Тирана го охрабрува неговото постигнување, што го поддржуваат и САД и Европската Унија, а кој ќе овозможи обединување на Албанија и Косово.

„Мојот став е дека конечниот договор меѓу Србија и Косово кој ќе резултира со признавање на Косово и конечно одвојување од историјата со Србија, признаен и гарантиран од Соединетите Држави и Европската Унија, е договорот што го сакаме“, кажа Рама.

Според Рама, Албанците не се тука да им делат лекции на САД и Германија, ниту пак „да го креваме носот и да му кажуваме на Косово што да прави“.

„Ние сме тука за да го поддржиме договорот и јас сум тука за силно да го поддржам договорот кој го поддржуваат оние што му ја вдахнаа на Косово слободата и демократијата. Косово не го ослободи (претседателот на Албанија) Иљир Мета, туку оние кои денес имаат права и задачи, САД и ЕУ, да ги поттикнат двете страни на конечен договор и врз основа на тој договор да се обедини Албанија со Косово“, кажа албанскиот премиер и праша: „Дали тоа го сфаќате? Со кого јас тука разговарам, со кого?“.

Според Законот за вработените во јавниот сектор, службениците можат да примаат подароци во вредност до 3000 денари годишно, што се смета за „пониска вредност“.

повеќе

Кинеското присуство во Македонија не треба да се преценува или стигматизира, туку да се искористи,

повеќе

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе