Албанија

Рама ја повика опозицијата на дијалог: Можете да ги загрозите изборите, доколку продолжите на патот без враќање

Албанскиот премиер Еди Рама го направи првиот чекор кон решавање на политичката криза во таа држава, повикувајќи го , со отворено писмо, опозицискиот лидер Љуљзим Баша на дијалог.

Во писмото Рама наведува дека нема разбирање за патот што го одбра опозицискиот лидер, ниту за откажувањето на пратеничките мандати и насилството што го поттикнува, кое, како што наведе, било осудено од целиот свет.

Поради тоа, истакна Рама, чувствува обврска јавно да му се обрати на својот политички конкурент, да го почнат дијалогот без губење време.

„Изборите закажани за 30 јуни вие можете да ги загрозите, доколку продолжите по патот без враќање, каде што ја водите вашата политичка групација, но не постои ни најмала можност да го блокирате изборниот процес“, порача Рама.

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе

Ништо не ме научи повеќе за моите родители, а и за мене, од храната што тие ја обожаваа откако избегаа од Босна.

повеќе

Охрид, најголемиот и најпосетен туристички центар во Македонија, балканскиот Ерусалим и европскиот бисер, се менува со брзина на светлината.

повеќе