Рама: Дијалогот на Србија и Косово долго трае

Дијалогот на Србија и Косово долго трае, а не му се придава потребното значење, изјави премиерот на Албанија Еди Рама.

EPA-EFE

Тој тоа го кажа на годишната конференција „Состојба на Унијата“ во Фиренца.

Рама истакна дека учеството на Германија и Франција во овој процес е многу значајно.

Тој наведе дека мора да се направи сè за да се дојде до шенгенскиот простор во кој се применуваат европските слободи, слободното движење на луѓето, стоката, капиталот и услугите. Албанскиот премиер кажа и дека верува дека дијалогот меѓу Белград и Приштина е оставен на ниско ниво, наместо да биде на врвот на приоритетите.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

повеќе