Путин: Западот ја зауздува Русија затоа што им е конкурент

Западот ја почна својата политика на зауздување на Русија бидејќи земјата почна да излегува од тешкотиите и да се развива како конкурент, смета рускиот претседател Владимир Путин.

EPA-EFE

„Западот почна да води таква политика веднаш штом Русија почна да се извлекува од своите тешкотии, особено кога го врати своето уставно единство, што не беше лесно да се направи, кога почна да се развива. Видоа дека Русија станува конкурент, и на политичката арена и во областа на меѓународната безбедност“, кажа Путин, а пренесува ТАСС.

Путин смета дека ограничувањата и санкциите се воведуваат под изговор на обезбедување на сигурноста на САД, но дека тоа е целосна бесмислица, бидејќи според него станува збор за обид за зауздување на развојот на Русија.

Тој објасни дека кон средината на деведесеттите години од минатиот век Русија им била на сите добра и на сите им се допаѓала „кога ѝ испраќаа компири во рамки на хуманитарната помош“.

Им благодариме на тоа, многумина тоа искрено го правеа, знам и искрено зборувам за тоа, бидејќи разговарав со тие луѓе во Санкт Петербург“, додаде Путин.

Според него, што Русија почнала да излегува од тешката ситуација, кога почнала да се развива, почнале да гледаат на неа како конкуренција па ситуацијата се сменила и на политичката сцена, и во меѓународната сфера, и во производството, науката, енергетиката.

„А тоа веќе не им се допаѓа. И нашите таканаречени партнери почнаа да водат политика на зауздување“, констатираше рускиот претседател.

Тој објасни дека јакнење на суверенитетот би можел да биде одговор на западните санкции.

„Понекогаш се стекнува впечаток дека различни политички сили во САД едноставно се натпреваруваат меѓусебно, покажувајќи го своето антируско расположение, и така заработуваат поени во внатрешната политика“, кажа Путин.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе