Путин во Белград во чекор го прати телохранител со „чегет“, рускиот нуклеарен куфер (ВИДЕО)

Претседателот на Русија Владимир Путин при посетата на Белград во чекор го следи телохранител со црна актовка во рака, позната како „чегет“.

Тој не се одвојува од рускиот претседател, а причината за тоа е што во чантата се наоѓаат контролите за руското нуклеарно вооружување.

Името „чегет“ чантата го добила по планинскиот врв на Кавказот, а во превод значи „црн“. Во употреба влезе во осумдесеттите години.

Станува збор за систем на контрола со специјален аудио-видео комуникациски систем „Кавказ“, а чија задача е да ја одржува врската меѓу шефот на руската држава и штабот во случај на разгледување на употреба на нуклеарно оружје.

„Чегет“ е поврзан со системот „казбек“ (исто така наречен по кавкаски врв), кој ѝ служи на врховната команда за надзор на стратегиските нуклеарни сили.

Пристап до „чегет“ има само претседателот на Русија, иако неофицијално се тврди дека пристап имаат и рускиот министер за одбрана и началникот на генералштабот на руската војска.

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе

Без оглед на политичката заднина на случајот за изнудување, владата во Скопје мора да се фокусира на темелна истрага наместо на ограничување на штетата.

повеќе