Путин убеден дека Русија без проблем ќе им се приклучи на петте најразвиени економии во светот

Путин потсети дека од аспект на куповната моќ, Русија во моментов е шеста, по Кина, САД, Индија, Јапонија и Германија.

Рускиот претседател Владимир Путин верува дека целта земјата да им се приклучи на првите пет најразвиени економии во светот е „апсолутно остварлива“.

„Во врска со (плановите) да го заземеме нашето заслужено место меѓу другите индустриски сили, тоа е тешка задача, но во целост таа е апсолутно остварлива“, рече тој денеска, додавајќи дека пред Русија стои задачата да стане петта по големина економија на глобално ниво според куповната моќ и дека во моментов таа е шеста, по Кина, САД, Индија, Јапонија и Германија.

„Разликата помеѓу Русија и Германија е мала, во одреден момент веќе го зазедовме петтото место, но за нас тоа не е едноставно апсолутен приоритет. Апсолутниот приоритет е друг - да се промени структурата на економијата“, рече тој.

Според Путин, „промените во економската структура се потребни за да се обезбеди долгорочен развој, што е апсолутен приоритет, за да се обезбеди повеќекратно зголемување на ефикасноста на работната сила.“ Путин додаде дека развојот на инвестициски проекти е особено релевантен во однос на тековната средина поврзана со надворешните ограничувања со кои се соочува земјата.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе