Путин поради коронавирусот го одложи гласањето за уставните промени (ВИДЕО)

Рускиот претседател Владимир Путин денес го одложи референдумот за уставните промени кои би му овозможиле останување на власт поради влошената глобална ситуација поврзана со пандемијата на коронавирусот.

Гласањето за измените, кои вклучуваат укинување на забраната Путин во 2024 повторно да се кандидира за претседател, беше планирано за 22 април.

Реформата претходно ја одобрија парламентот и уставниот суд. Според измените Путин, кој 20 години доминира со руската политичка сцена, би можел уште двапати да се кандидира за шестгодишен претседателски мандат.

„Сведочиме на тоа како епидемијата на коронавирусот се шири низ светот, бројот на случаи расте, загрозена е цела светска економија“, кажа Путин во телевизиското обраќање до нацијата.

„Нашите апсолутни приоритети се здравјето, животите и безбедноста на луѓето. Поради тоа сметам дека гласањето треба да се одложи на неодредено“, додаде рускиот претседател.

Доколку Путин се кандидира за претседател во 2024, уставните измени ќе му овозможат на 67 годишниот поранешен агент на КГБ да остане на власт до 2036 година.

За преродба требаат само три чекора: промена на изборниот модел, укинување на мега и квази државниот апарат заедно со сите паразити во него и економски план за ревитализација на земјата.

повеќе

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе