„ОН би се претвориле во дебатен клуб“

Путин отфрли реформа на правото на вето во Советот за безбедност

Претседателот на Русија Владимир Путин изјави денес дека одземањето на правото на вето на членките на Советот за безбедност на Обединетите нации би ја уништило светската организација.

EPA-EFE

Русија е една од петте постојани членки на Советот за безбедност на ОН со право на вети, пишува Ројтерс.

Постојаните членки со години се соочуваат со притисок да ја реформираат таа организација за да се земат предвид промените во светската демографија и економија од нејзиното формирање по Втората светска војна.

Меѓутоа, Путин на собир н руски експерти кажа дека со укинување на правото на вето светската организација „би умрела истиот ден и би се претворила во дебатен клуб“.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе