Во Сирија

Путин: Новите напади на Западот ќе доведат до хаос

Рускиот претседател Владимир Путин вчера на својот ирански колега Хасан Рухани му рекол дека понатамошните напади на Западот врз Сирија би можеле да резултираат со хаос во меѓународните односи, објавија руските новински агенции.

Путин и Рухани во телефонски разговор ја коментирале ситуацијата во Сирија откако САД, Франција и Обединетото Кралство ги нападнаа Дамаск и Хомс со проектили.

Двајцата лидери се согласиле дека нападите на западните земји ги намалуваат шансите за постигнување политичко решение во Сирија, според руските агенции.

„Владимир Путин нагласи дека ако се продолжи со такви акции, кои ја прекршуваат повелбата на ООН, ќе дојде до хаос во меѓународните односи“, пишува РИА, осврнувајќи се на соопштението на Кремљ за печатот.

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе