Путин и официјално им забрани на хомосексуалците брак и посвојување деца

Рускиот претседател Владимир Путин го потпиша уставниот амандман со кој во Русија официјално се забрануваат истополовите бракови.

EPA-EFE

Дефинирањето на бракот како заедница исклучиво на маж и жена е дел од групата уставни реформи кои Русите ги изгласаа на 1 јули 2020. Од тој пакет кој го поддржаа речиси 78 отсто од Русите најпозната е одредбата која на Путин му овозможува да се кандидира за уште два шестгодишни претседателски мандати и така до 2036 година да владее со Русија. Во истиот пакет уставни промени на Путин му е даден и доживотен имунитет од кривичен прогон.

На 5 април Путин официјално ги потпишал уставните амандмани и овозможи нивно стапување на сила.

Истополовите бракови веќе се нелегални во Русија па новата формулација во уставот дополнително го утврдува тоа и уште повеќе се отежнуваат шансите на истополовите двојки некогаш да добијат шанса за рамноправност со хетеросексуалните парови.

Ова исто така значи дека ЛГБТ лицата нема да можат да посвојуваат деца.

Ваквата одлука не е изненадување во Русија, каде ЛГБТ заедницата се соочува со насилство и дискриминација, а познатата забрана на „геј пропаганда“, која забранува дистрибуција на сè што се смета за про-ЛГБТ постои од 2013 година.

Пред националното гласање за уставните амандмани, за кое критичарите тврдат дека е наместено, пропагандната група која ја водеа сојузници на рускиот претседател објави оглас во кој беше прикажано сираче посвоено од двајца татковци, кои го облекле во фустан и го нашминкале.

Огласот порачуваше: „Одлучете за иднината на земјата. Гласајте за измените на уставот“.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе

После десетици години се решава холдингот, неданочните давачки и царинските тарифи значајни за бизнисот.

повеќе

Целиот свет гледа на 2021 година како на година на заздравување на економијата.

повеќе